piatok 8. júla 2011

Hry o Život by Suzanne Collinsová


HRY o ŽIVOT (HUNGER GAMES) by Suzanne Collinsová



Cover Deal: Thank U, IKAR
Deal: Čo so sebou prináša vzbura?
BestFriend4Ever: Ach, bodaj by...!
Plus:Farebné tváre , Vlkodlaci alias mutanti


CoverDeal: Thank U, IKAR

NO PÁNI!!! Fakt! To bolo prvé, čo sa mi prehnalo hlavou, keď som zazrela obálku tejto knihy. Lepšie slovo ako WAW to len ťažko adekvátne vystihne.
Ak by aj knihu začal čítať niekto, kto nemá ani šajn o tom z akého časového obdobia je, pri pohľade na obálku mu to musí byť jasné. Úplne.
Strieborné kruhy (ak by kniha nebola o tom, o čom je, azda by mohla byť o mimozemšťanoch a ich kruhoch v obilí), medená drozdajka, zlaté písmo... No z minulosti to príbeh rozhodne nie je.
A navyše, je skvelé, že hoci obálka prezrádza čo-to z príbehu (aspoň v náznakoch), nijakých spojlerov sa z tejto titulky báť nemusíme.
A navyše... Dikes, Ikar, že ste zachovali pôvodnú cover-verziu. Vážne. J

Deal: Čo so sebou prináša vzbura?

Asi to bude ťažké, ale skúsim sem hodiť aspoň aký taký obsah bez spojlerov. So, here we go!!!
Na troskách niekdajšej Severnej Ameriky, krajiny, ktorá kedysi disponovala obrovským bohatstvom, mocou a nikomu nikdy ani len na um neprišlo že jedného dňa zanikne, vyrástla ríša Panem. Ak si však myslíte, že je to raj na zemi a že ľudia v budúcnosti sú šťastní, ste na neskutočne veľkom omyle.
Krajina sa rozdelila na 13 distriktov v ktorých smrť hladom, smädom, alebo len tak zo žartu nebola ničím výnimočným. Každý distrik sa urputne pokúšal potešiť hlavné mesto krajiny, Sídlo- ktoré všetkých kontrolovalo a ktuto trestalo- dielom svojich rúk. Tvrdou drinou, potom a krvou.
Ale sídlu to nestačilo a od distriktov vyžadovalo stále viac a viac...Až sa jedného dňa 13 distriktov vzbúrilo proti sídlu a .... boli potlačení. 13-ty distrikt dokonca zrovnali so zemou.
A aby náhodou niekedy niekto nezabudol na to, akú moc má Sídlo, a že mu netreba odporovať, nieto ešte sa má vzburovať, založilo Sídlo skvelú, každoročnú reality show s názvom HRY O ŽIVOT.
Vylosovaní je jeden chlapec a jedno dievča z každého distriktu, ktorí sa tejto reality šou zúčastnia. Problém je ale to, že ide naozaj o život.
V aréne, kam sú “vyvolení” (ako sa nazývajú decká, ktoré boli vylosované) platí len jedno pravidlo. PREŽIŤ!!!
12 chlapcov a 12 dievčat je vystavených vražedným zákerným útokom svojich protivníkov v aréne zatiaľ čo ich na miliónoch televíznych obrazoviek povinne sleduje celý Panem.
Do 74-tých Hier o život sa z 12- teho distriktu dostala aj Katniss (hoci nie celkom prvoplánovo) a chlapec, ktorý jej pre dlhými rokmi daroval chlieb, ktorý jej priniesol ďalší prežitý deň a jemu poriadny výprask od mamy, Peeta.
Stoja proti sebe v boji na život a smrť... Ale čo keď sa namiesto nenávisti medzi nimi začne rodiť niečo iné...
Tu musím skončiť, lebo by som prezradila až priveľa, ale dúfam, že som povedala dosť, aby vás to zaujalo. Každopádne, mňa Hry o život chytili za srdce aj za všetko iné. Dystopia, ktorej zatiaľ nie je konkurencie. Bodaj by bolo už čoskoro, pomyslím si, pretože inak sa mi po tejto knihe bude zdať všetko ako slabý odvar.
Napätie, NAPÄTIE a NAPÄTIE od začiatku až do konca.... A potom ešte viac.

BestFriend4Ever: Ach, bodaj by...!

Úpenlivo roznýšľam o tom, či by som chcela Katniss za najlepšiu kamarátku. Ťažko povedať a hoci ju naozaj obdivujem, a držím jej palce do ďalšieho (podlľa nasledujúcich dvoch kníh nie celkom ľahkého života), asi by som ju za úplne naj kamošku nechcela.
Dôvod? Vzhľadom na sitúáciu v Paneme, jej rodine a všade inde je tak nedôverčivá až strach (nesmieme jej to vyčítať, skutočne jej na tom svete neostáva nič ako spoliehať sa na seba samú...)
A čo z toho vyplýva? Že aj keby som ako veľmi chcela byť jej naj kamoška, zrejme by to nechcela ona... A tak mám smolu. Nuž, veru, tak je to....
Ale inak... Katniss, si naša stár J

Plus: Farebné tváre , Vlkodlaci alias mutanti

Farebné tváre:
Pevne verím že trendy v líčení sa v budúcnosti nedostanú na takú úroveň aká bola spomenutá v knihe... Chlap so zlatými tieňmi? Starec s nabielo natretou tvárou, zelenými očnými linkami a rúžom? Žena s tvárou namaľovanou do zelena? TO AKO FAKT???!!! Pýtam sa?

Vlkodlaci alias mutanti:
Nesmiem povedať, kvôli spojlerom, ale utajený odkaz na predošlú éru vlkolakov sa v knihe predsa len objaví...aj keď len veľmi, veľmi ale naozaj veľmi okrajovo.


No a na záver poviem len stručne, že kto si neprečíta túto knihu príde naozaj o NESKUTOČNE veľa. Nový fenomén vo svete kníh nájdete aj tu .

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára