nedeľa 26. februára 2012

Vykúpená láska by Francine Riversová


CoverDeal: ... je to také Brönteovsko-Austinovsko-Steelovské...
Deal: Svätec sa zamiloval do prostitútky!
BestFriend4Ever: ... nie je to len krátkodobý flirt, aký bol medzi mnou a Edwardom Cullenom...
Plus: Farma; Bad neighbor that become good
RelationshipStatus: Stále chcete viac a viac a viac a viac...

CoverDeal: ... je to také Brönteovsko-Austinovsko-Steelovské...
Ak mám pravdu povedať, nie som práve zástanca podobného typu obálok. Vážne... Pripadá mi to také Brönteovsko-Austinovsko-Steelovské až to bolí. Neviem či som jediná, ktorá sa na tento pohľad díva z toho uhla, ale verím, že nie. Ak by som túto knihu videla v kníhkupectve, zrejme by som sa ani neobťažovala vziať ju do rúk. Fakt. Nie je to síce ten typ obálok, ktoré by som sa hanbila vytiahnuť v 31-tke alebo 39- tke, alebo v iných druhoch mestskej hromadnej dopravy, ale rozhodne to nie je druh obálky, ktorý by som z nadšením prezentovala svojím najlepším kamarátom ... alebo aj nekamarátom.

Deal:  Svätec sa zamiloval do prostitútky!
Je polovica 19-teho storočia a západné pobrežie Ameriky je takmer úplne zaplnené zlatokopmi. Muži trávia dlhé mesiace, roky.... pri tokoch, z ktorých aj tak vyryžujú len toľko, aby mali na jedlo a.... pár nocí s ľahkými ženami.
A ktorú by si všetci priali mať v posteli? Odpoveď je jednoduchá: Anjelu: chladnú, zvodnú, bez pocitov a emócií. Dievča, ktoré vie, kde je jej miesto a že od života toho veľa čakať naozaj nemôže.
Život sa s ňou fakt nemaznal. A keď hovorím fakt, myslím tým FAKT, FAKT, FAKT nemaznal. Ešte aj rohožka pred dverami bola viac ľúbená ako ona. Fajn, muži sa trhali, aby boli s ňou, ale... láska to fakt nebola. Ani len náklonnosť....
Jej život bol zmätok, vďaka ktorému okolo seba postavila takú vysokú hradbu že k nej nepreniklo ani za máčny mak slnečného svetla, emócií.... a ona nič nemohla dávať ďalej. Vytvorila si obanný mechanizmus, ktorý ju chránil pred ďalšou neznesiteľnou bolesťou.... A bol vskutku účinný...
Kým neprišiel Michael. Muž, ktorý má v centre svojej existencie Boha, pýta sa ho na všetko a aj keď trpí, vie, že za tým bude niečo väčšie než dokáže predpokladať... Michael: muž čistý a svätý, za ktorého by sa ochotne a s najväčšou radosťou vydala hociktorá žena.
Okrem Anjely, do ktorej sa Michael zamiloval. Svätec sa zamiloval do prostitútky! Také absurdné!!! A predsa...
Ale existuje vôbec ešte nejaká láska, ktorá by mohla túto ženu vykúpiť a oslobodiť? A čo keď tá láska, ktorá dokáže zlomiť obranné múry nie je láska človeka?...

BestFriend4Ever: ... nie je to len krátkodobý flirt, aký bol medzi mnou a Edwardom Cullenom...
Viem celkom presne, že Anjelu by som za svoju najlepšiu kamarátku nechcela. Je to bojovníčka a tak, ale nie...
Na druhú stranu, ... Michael, to je už iná kapitola. Keď som čítala o tom aký je, ako krásne sa k Anjele správal, ako vyzeral, ako úprimne veril v Boha a dokázal spraviť aj absolútne iracionálne veci z vášne....okej, buchla som sa doňho. A nie je to len krátkodobý flirt, aký bol medzi mnou a Edwardom Cullenom, to vám hovorím. To bol nezrelý chlapec (aj keď mu tiahlo na dvestovku), ale toto je muž! A farmár... keby ste vedeli, že mojím dlhodobým snom je byť manželkou farmára, nečudovali by ste sa...
A teraz fakt... existuje ešte muž, ktorý dokáže takto bojovať o svoju lásku?!  /Chvala bohu, ja takých poznám a oni teda bojovali o lásku až do krvy, to mi verte... muži na správnom mieste. Muži so srdcom bojovníka, Boží muži....).
Michael je naozaj manžel a muž, akých by malo byť na svete omnoho viac. Silný, ale zároveň citlivý... Taký, ktorý vie poskytnúť skutočné bezpečie a nie len o ňom hovoriť. Taký ktorý vie utešiť...

Plus: Farma
Neviem prečo, ale pripomínalo mi to domček v prérii. A ešte taký program, ktorý občas chodí na Viasat History o farmároch a neviem ešte o čom... presne tak... Vysoké steblá zlatistého obylia hojdajúce sa vo vetre, jablone na ktorých sú hojdačky, kukuričné lány... ách, srdce mi nadskakuje len čo si na to spomeniem... Občas mám pocit, že somsa  narodila do zlého obdobia. Dvadsiate prvé storočie mi jednoducho nepristane. Ja sa chcem vrátiť do 19-teho storočia (samozrejme so všetkými hygienickými vymoženosťami), do čias Laury Ingallsovej-Wilderovej a do čias Michaela Ozeu. Presne tak... Kde sa stala chyba, že musím trpieť v tejto postmodernej utópii, kde si ľudia cez sociálne siete posielajú opovržlivé odkazy, ohovárajú sa nevedia, či je to vôbec pravda a neráčia sa diskutovať si to z očí do očí.... čo sa stalo so svetom???
Ja chcem mať svoju vlastnú farmu a o nič iné sa nestarať... Tak.

Plus: Bad neighbour that become good
Každý príbeh potrebuje zlosyna. 
Zlosyn #1 v tejte knihe nie je až taký viditeľný, hoci reálny je až- až. Držal Anjelu v zajatí jej vlastnej mysle 18 rokov a stále mu to nestačí. úprimné, dobre vieme, že mu to nikdy stačiť nebude!
Zlosyn #2 je Vojvoda. Očividný pedofil s ktorým ešte nik nespravil poriadky a ktorý prenasleduje Anjelu ako desivý tieň.
A napokon, zlosyn #3. Fakt zlý sused, ktorý sa stane dobrým... na vine všetkého je jeho zatvrdilé srdce voči Anjele, čím ubližuje nielen jej, ale najmä sebe. Presne tak. Ale rovnako ako Tarabas, Snape, Patch či Cam, Ryan Etwood, Eugene Fitzrobert alias Flynn Ryder, pán Rochester a kilometrový zoznam iných podobných týpkov, aj on sa nakoniec stane dobrým. Teda aspoň natoľko, ako mu to dovolí jeho emocionálna škála a hrdosť.

RelationshipStatus: Stále chcete viac a viac a viac a viac...
Niekto povedal, že človek po prečítaní tej knihy už nikdy nebude taký, aký býval predtým. Pravda? Absolútna. Naozaj. Tá kniha mení životy. Myslím, že Francine Rioversová je v tomto smere naozaj požehnaný človek. Jej talent je taký citeľný, že sa mi občas zdá, akoby som mohla do knihy jednoducho načrieť a vziať si z neho koľko potrebujem...
Je to kniha, ktorá vyráža dych a aby som bola celkom úprimná, v jeden večer som prečítala asi dvesto strán... Jednoducho sa od toho nedá odtrhnú. Stále chcete viac a viac a viac a viac.... a keď skončí, cítite niečo zvláštne. Nie desivé prázdno ako pri iných knihách. Nie stratu... neviem čo to je... možno vedomie nového obzoru, alebo toho, že sme vďaka tej knihe našli niečo nové... Neviem, ale rozhodne si tú knihu prečítam znova.
A ďakujem Kumranu, že mi ju poslal.

1 komentár: