piatok 10. februára 2012

Skúška ohňom by Suzanne Collins


CoverDeal: PREČO!!!!!!!!!!!!!!!!
Deal:  Hry o život sa možno skončili, ale to ale nie to, čo sa nimi rozpútalo...
BestFriend4Ever: Nijaká superhrdinka, jednoducho... Katniss
Plus: Wedding Dress, Hidden Romance
RelationshipStatus: Nijaké „rýchlikové čítanie“ nie je prípustné

CoverDeal: PREČO!!!!!!!!!!!!!!!!
Ak už naozaj potrebujete vedieť pravdu, tak vám poviem, že s touto knihu som niekoľko nocí spala. Verte mi, ani medvedík, ktorého mi setra priniesla z Anglicka, keĎ som mala sedem nie je taký príjemný a hladkavý ako obálka tejto knihy. Keby sa to nejakým spôsobom dalo (verím, že jedného dňa vedci prídu na nejaký spôsob ako to uskutočniť), najradšej by som sa sama stala súčasťou tej obálky. Vážne.
Neviem čím to je, že je taká neuveriteľne príťažlivá... neviem či to robí celý ten príbeh, vnútorná sila knihy a posolstvo, alebo je to jednoducho len tou farbou a jednoduchým vzorom, ale .... nebolo by skvelé, keby každá kniha mala takú obálku?  Fajn, to možno preháňam, ale viete čo myslím.
A... viete čo je skvelé? Že vydavatelia (oproti tým slovenským) nepociťovali nehynúcu potrebu trepať na tú obálku nejaké postavy. Nie je tam nijaká Katniss, Peeta, Gale... nik. Len drozdajka, ktorá v konečnom dôsledku hovorí oveľa viac.
A tak kladiem slovenským vydavateľom jasnú otázku: Prečo sa nepoučíme zo západného spôsobu tvorenia fakt DOBRÝCH obálok (bez zbytočných trápnych klišé, trápnej romantiky a nasladlosti), ktoré sú oveľa zmysluplnejšie, a fakt dobre predávajú?! PREČO!!!!!!!!!!!!!!!!

Deal: Hry o život sa možno skončili, ale to ale nie to, čo sa nimi rozpútalo...
Hry o život sa skončili. Katniss žije s matkou a Prim v dedine víťazov a jej susedom je Peeta. Stretáva sa s Galom. Všetko je v pohode. Všetko je konečne na dobrej ceste späť k normálu.... ŤAŽKO!!! Sedemdesiate štvrté Hry o život sa možno skončili, ale to čo nimi Katniss rozpútala sa poriadne ani len nezačalo.
V obvodoch sa začína diať niečo čo sa Sídlu ani trochu nepáči... niečo, čo naháňa strach aj samotnej Katniss, pretože chápe, že priliala olej do ohňa. Doslova. Dievča z plameňov dostane od prezidenta Snowa jedinú úlohu. Utlmiť hroziacu vzburu, ktorú svojim konaním spôsobila.... alebo príde o každého na koho si dokáže spomenúť.
Katniss sa snaží ako dokáže, predstiera, zásnuby s Peetom, prejavuje mu city... ale ani to nestačí. Nič čo spraví nikdy nebude stačiť. Nie na zastavenie toho, čo je už v plnom prúde.
A potom nastáva žrebovanie do Hier štvrťstoročia. Najväčších, najkrutejších hier ostatných dvadsiatich piatich rokov. Do posledných Hier Štvrťstoročia Sidlo obsadilo dvojnásobný počet vyvolených. Do hier predtým si vyvolených vyberali rodiny sami. Zvrátené. Čo príde tento rok?
Vyvolení sú vybraný z radov aktuálnych víťazov. Tí čo boli v aréne sa do nej musia vrátiť. Znova. Do smrtiaceho pekla.
Aj Katniss a Peeta.
No niečo sa medzi nimi a ostanými vyvolenými stane. Niečo čo by sa medzi vyvolenými stať nemalo. Držia spolu. Aspoň do určitej miery. S jediným cieľom. Zachrániť toho, kto môže pre revolúciu znamenať najviac...

BestFriend4Ever: Nijaká superhrdinka, jednoducho... Katniss
Myslím, že oproti minulému roku, kedy bola v aréne po prvýkrát, sa Katniss zmenila. Stále nie je schopná prejavovať pocity a tak- svet v akom žije jej parádne umŕtvil dušu-, ale napriek tomu vie čo je správne. Neváha sa obetovať za toho, za to, čo za to naozaj stojí. Je to dievča, ktoré vám nepripadá ako trápna vykonštruovaná postava s vlastnosťami aké nemala ani Snehulienka. Je taká obyčajná, jej myšlienkové pochody sú mi také blízke, že nedokážem uveriť, že nie je skutočná. Nijaká superhrdinka, jednoducho... Katniss.
Na to sa dá povedať jediné: I take a bow before you, Mrs. Collins.
(a áno, tentokrát by som Katniss za svoju kamošku naozaj brala. Čo ty na to Catnip?)

Plus:  Wedding Dress
Vo zvolene máme jeden Svadobný salón a vždy keď idem po meste, kukám do výkladov. Teda nie že by som mala nejakú zvrátenú túžbu sa vydávať a tak (aspoň nie hneď teraz...), ale aj tak si ich pozerám. Sú krásne, ale... úprimne... oproti tým, ktoré Cinna navrhol v knihe je to totálny šuvix. Verte mi.
Cinna, MERRY ME!... Ale najskôr mi navrhni šaty. A ak môžeš tak také, ktoré by sa vznietili a potom... veď vieš. Máš v tom prax, nemal by to byť problém. Dikes.

Plus:  Hidden Romance
A teraz nemyslím tú medzi Katiss a Peetom a Katniss a Galeom. Skôr mám na mysli Finnicka a Annie. Na youtube už o nich vznikol funmade seriál (nie že by som ho pozerala. ... FAKT som ho nepozerala!!!!)
 Knihe vlastne o nich dvoch nie je dokopy nič. Nijaké pohľady ani dotyky rúk... nič... vlastne samotná Annie sa v knihe ani neobjaví, ale z toho ako sa Finn správa jednoducho vycítite že tam ide o niečo fakt veľké.
Takže, hoci je Finnick trochu handsome-selfish- nahlavu, aj tak je to celé veľmi... heard- warming.

RelationshipStatus: Nijaké „rýchlikové čítanie“ nie je prípustné
Táto sekcia v tomto prípade takmer zbytočná. Existuje na svete vôbec niekto, kto by dokázal z úst vypustiť vetu, že HG sú na nič? Pochybujem.
Včera som išla k starkej vlakom. Cesta trvá hodinu, ale po polhodine som musela Skúšku ohňom odložiť, pretože som nevedela, kedy sa môžem začať baliť a obliekať a tá kniha si jednoducho nezaslúži, aby som ju čítala v takom psychickom rozpoložení. Presne tak. Je to príbeh na ktorý musí mať čitateľ čas, nijaké „rýchlikové čítanie“ nie je prípustné. Tak pre dobro príbehu ako aj pre dobro čitateľa. Verte mi.
Poznáte ten pocit, keď dočítate poslednú stranu knihy a náhle máte pocit, akoby z vás kus zomrel? Akoby ste poslednou stranou knihy stratili kus seba samých? Na jednej strane veľmi príjemné, lebo viete, že tá kniha bola vážne dobrá, no na druhej strane je to pocit mierne na nervy, pretože nemáte pokoj, kým nenájdete knihu, ktorá je aspoň približne rovnako dobrá ako tá, ktorá vo vás ten pocit spôsobila (čo je v prípade HG fakt ťažké).
Keď som dočítala Skúšku ohňom, mala som pocit, akoby môj život skončil... Chvála Bohu, že je ešte Drozdajka a ja som nemusela tak úplne upadnúť do tej desivo-príjemnej letargie (ktorú som naposledy zažila- okrem prvej časti HG- len pri Harrym Potterovi).
Celý ten príbeh je jednoducho... Silný? Zmysluplný? Vzácny? ... aké slovo sa na to dokonale hodí? Jediné neexistuje.

5 komentárov:

  1. skúšku ohňom som ešte nečítala, ale po tvojej recenzií mám chuť ju hned vziať do rúk a prečítať, neviem sa dočkať :)

    chcela by som sa spýtať či by ti nevadilo, ak by som túto recenziu zaradila do mojej rubriky, odporúčané recenzie, lebo je naozaj skvelá ako aj tvoje ostatné :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Sure, Sue. Dávam ti svoje svolení. Budem len rada. A Ďakujem :D

      Odstrániť
  2. Už by som mala prestať čítať všetky tie recenzie na HG lebo zakaždým má chuť znovu to čítať :)
    Skvelé zhrnutie myšlienok, ako vždy :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Judit, predsa tým nemáš čo stratiť, ak si ich prečítaš once (or twice) again. Práve naopak... no nie? Ja myslím, že HG sa pre mňa stanú novým "kto chytá v žite" a budem ich čítať dokola a dokola a dokola... A ďakujem. :D

      Odstrániť
  3. Zkrátka ÚŽASNĚ jsi to sepsala. Recenze se mi moc líbí, víc k tomu není co dodávat :-)
    Annie se objeví ve třetím díle, bude tam vystupovat víc, což je super. Celou sérii HG zkrátka miluju, miluju a ještě jednou miluju! Užij si poslední díl. Já jsem po jeho dočtení měla absťák, že to všechno už skončilo :-(

    OdpovedaťOdstrániť