štvrtok 1. novembra 2012

Ako začať (Robiť ťažké veci, tam, kde práve si) by Alex & Brett Harrisovci

http://www.zaex.sk/obalky_knih/ako_zacat_kumran.jpg

Robiť ťažké veci vyvolala šialenstvo. Doslova. Je zbytočné to zapierať... a koniec-koncov je to skvelé, pretože šialenstvo v tomto zmysle slova zväčša vyvolávajú veci, ktoré akýmsi zvláštnym spôsobom napĺňajú zvláštnu túžbu v našich srdciach (a povedzme si úprimne, kým to šialenstvo nevypukne, často si tú túžbu ani neuvedomíme, nie je tak?). Robiť ťažké veci jasne prezentovala koncept nutnosti mladých... veľmi mladých ľudí v aktuálnom svetovom dianí. Nie len v zapojení do malých vecí, každodenných aktivít, ale do gigantických vecí, ktoré dokážu švihom zvrtnúť chod sveta o 360 stupňov. A odrazu sme zistili, že jednou z našich najhlbších túžob je byť v centre niečoho veľkého, byť tam, kde sa píšu dejiny, mať príležitosť použiť v rozprávaní divokého príbehu svojim vnúčatám slovné spojenie: viem, že to bolo takto, pretože som tam bol. Presne to chceme, a len hlupák by si nahováral, že to tak nie je, pretože táto vlastnosť je jednou z najhlbšie zapísaných túžob v našom srdci. Veď ako hovorí Jarrid Wilson (a to veru už je kapacita, ktorej slová môžeme brať vážne), „sme povolaní, aby sme svet menili,...“
Lenže niekedy nie je až tak celkom jednoduché začať, pretože človek často azda až tak presne nevie s čím má začať, ako má začať a kde vlastne ten začiatok je. A začiatok čoho. Základné otázky, ktoré sa môžu zdať až absurdne irelevantné a smiešne. A predsa sú často práve tieto otázky dôvodom, prečo sa do ničoho veľkého nepustíme, prečo sa na to vykašleme skôr, akoby sme sa do toho vôbec ponorili, a prečo nevytrváme. A teraz hovorím aj o sebe. Presne tak. Na obyčajné otázky kladené správnym spôsobom je veľakrát najťažšie odpovedať. Ale výhodou je, že ak sa už k tej odpovedi dopracujeme, posunie nás ďalej, zabezpečí základ pre to, aby sme sa mohli robiť veľké veci (a tým myslím VEĽKÉ VECI) a aby tie veci boli úspešné.
http://blackchristiannews.com/news/r_alex_brett_tunnel.jpg

Chvála Bohu, že na svete existujú ľudia, ktorí tieto otázky zodpovedali za nás, lebo, nech zdvihne ten, kto by si naozaj hľadal vo svojom extrémne nabitom rozvrhu čas na to, aby zisťoval, ako sa má do ťažkým vecí pustiť. Ako začať je uhoľný kameň, základný panel, ak chcete, celého projektu robenia ťažkých vecí. Škrupina motivačnej teórie sa odlúpila a ostali holé fakty, ktoré prinášajú oveľa viac ako milión krásne napísaných, ale prázdnych motivačných slov. Učebnica odvahy. Presne tak.

Ako začať nestavia svoju kvalitu na štýle, ani na beletristickom prejave (hoci... klobúk dolu, páni), ale na realite, ktorú podčiarkuje množstvo svedectiev mladých rebelucionárov o tom, ako oni sami vošli a kráčali v klíme robenia ťažkých vecí. Ako oni robili ťažké veci.
Presne tak. Kniha na viac prečítaní. Kniha, ktorá by sa mala stať jedným zo sprievodcov života. 

Well, na záver niekoľko informačných drobností.
Ak poznáte Robiť ťažké veci, ak viete o čom je reč a chcete sa do tpoho zapojiť viac, byť súčasťou niečoho fakt veľkého, máte možnosť právet tu: 
... a ak si chcete knihy objednať, spoľahnite sa, že tu ich budú mať pre vás vždy nachystané:

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára