piatok 21. októbra 2011

Nebola by Alica, nebol by Peter Pan, ani Popoluška...

Keď sa povie Walt Disney studio, väčšina z nás si asi predstaví Mickeyho. Alebo možno ten ozrutánsky komplex kdesi na Floride, kde stoja kľúčenky s Malou morskou pannou toľko ako menšia motorka. Možno by ešte niekoho napadlo spájať toto štúdio s Ním, pánom Disneym, o ktorom si všetci myslia, že stojí za kresbou každej jednej postavičky (verte mi, niektorí ľudia si to myslia)...
A predsa. Je tu žena, ktorá stojí sa existenciou Walt Disney Studio (alebo aspoň za jeho umeleckou tvorbou), knižnej a filmovej ilustrácie a detskej grafiky tak zreteľne a napriek tomu nenápadne. Mary Blair. Narodená presne pred sto rokmi. Dnes by mala vek na to, aby rozdávala svoje skúsenosti za pekne vysokú cenu (pravda, keby žila).

Poďme si najprv povedať, kde a aký by bol náš svet bez tejto ženy. )Nasledujúce vety nie sú vhodné pre slabšie povahy a preto by som odporúčala, aby sa neplnoletí (vo vlastnom záujme) vzdiali.)
  1. Neexistovala by Alica v krajine zázrakov (aspoň nie tá disneyovská). Viete si to predstaviť? Nijaké Alica-obrázky, Alica-školské tašky, Alica-nálepky....NIČ. A knihu by nepoznal takmer nikto. Deti by boli ochudobnené o králika s hodinkami a šibnutého klobučníka. Nič by nebolo normálne. Svet by bol v chaose....
  2. Peter Pan!!! Nie že by som tú rozprávku nejako extrémne obľubovala, ale... nájdu sa v nej také životné pravdy. A nebyť Mary, všetci by boli odkázaní len na tú hranú verziu s Robinom Williamsom, alebo ešte na tú staršiu, ktorú by nik nechcel pozerať a preto by ju ani nik nepozeral. A tak by o Petrovi nikto nič nevedel. A keby nikto nič nevedel o ňom, nik by nevedela ani nič o vílach, ktoré existujú, ani o Neverlande... ČO BY TO BOL ZA SVET???? Pýtam sa
  3. A čo Popoluška? Dobre priznávam, sestrinmu frajerovi, ktorý je Francúz sa naša verzia celkom páči. Vlastne sa páči asi každému, kto z nej videl čo len dve sekundy, ale povedzme si úprimne, ten film je na svete už skoro tak dlho ako fosílie a stále sa nedostal ďaleko za hranice... V Amerike o našom inovatívnom spracovaní nik ani len nepočul (no... niekto možno áno, je neviem). Ak by bol svet nútený vysporiadať sa s absenciou Mary Blair, Amerika by nikdy nepoznala Popolušku a jej úbohá kultúra by bola ešte úbohejšia. Do detských menu v McDonald´s by sa nemohli dávať figúrky tekvicových kočov, ani spievajúcich myší a to nehovorím o bozkávajúcom sa Princovi a Popoluške, čo by ovplyvnilo celkovú efektivitu fástfúdov... Svet by bol úbohý (najme ten Americký, my tu máme naštastie Libušu Šafránkovú).
Áno, svet by naozaj vyzeral šedo a nerozprávkovo .A uvedomme si ,prosím, že veľká časť kresieb Mary Blair sa preniesla do knižiek. Ilustrovala stovky a stovky kníh, ktoré rodičia, ako boli tí naši čítali/jú deťom a postupne a nenápadne z nich vychovávajú knihofilov.
Takže pointa tohto článku? Mary Blair by dnes oslávila 100 rokov. Počas svojho života spravila obrovské množstvo práce (možno zákulisnej, ale o to hodnotnejšej a cennejšej) a spestrila život takmer každému z nás.
Tak pozdvihnime čaše a zvolajme: "Na Mary!!!"

XOXO
DomiLondon

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára