piatok 6. januára 2012

Krídla by Aprilynne Pike

CoverDeal: ...žeby nová tapeta?
Deal: Je to normálne, že mám kvet na chrbte?
BestFriend4Ever: Eeee
Plus: Spring Fairy, Summer Fairy, Autumn Fairy, Winter Fairy; Being without heart, vains or blood; A Highly Scientific Guide of  Appearance of Trolls
RelationshipStatus: nebolo tu už niečo také?...


CoverDeal: ...žeby nová tapeta?
Nosila som ju stále zo sebou. Ešte aj keď som šla v nedeľu do kostola ,mala som túto knihu v kabelke. Za to môžu tie hladkavé lupene na obálke a ten krásny font. Ani neviem ako a nejaký divným spôsobom ma jednoducho zmámila, takže si osobne myslím, že na zhodnotenie tejto obálky nie som objektívny element.
V každom prípade kombinácie tmavo fialovo-modro- čiernej a ružovej v kombinácii s jemnými „krídlami“ pôsobí naozaj čarovne (čo sa k téme a námetu knihy perfektne hodí) a myslím, že by som sa veru nehanbila, keby ma s ňou videl na ulici ktokoľvek. Dokonca mám pocit, že by to azda mohla byť aj celkom pekná tapeta do izby...

Deal: Je to normálne, že mám kvet na chrbte?
Laurel Sewellová sa aj s rodičmi práve prisťahovala do nového mesta v ktorom jej otec rozbieha malé knihkupectvo. Po rokoch domáceho učenia sa Laurel prvýkrát prichádza do školy kde sa okamžite stáva objektom záujmu jej spolužiaka Davida. Niet pochýb, že aj on jej sympatický jej... Vlastne možno viac než len „sympatický“.  Trávia spolu tak veľa času koľko len môžu a zdá sa, že všetko je dokonalé...
Alebo nie?!
Laurel si jedného dňa nájde na chrbte hrčku. Najprv sa sama presviedča, že je to len vyrážka, hoci s takými vecami nemala nikdy problém. No keď sa hrčka zväčšuje a zväčšuje a nezaberajú ani mamine mastičky, Laurel prepadne panika z nádoru (Ruku na srdce, kto z nás si počas puberty aspoň raz nemyslel, že má rakovinu?).
Lenže, keď sa Laurel jedného rána zobudí a zistí, že je z chrbta vyrastá obrí (síce nádherne nádherný, ale aj tak OBROVSKÝ) kvet, možnosť nádoru vylúči.
Jediný, komu dokáže dôverovať je David a tak sa spolu snažia zistiť, čo sa s Laurel vlastne deje. Pri tom sa neštítia rôznemu druhu bozkávaco- romantických pokusov (... len pre vedecké účely, samozrejme).
Keď Laurel s rodičmi navštívi ich starý dom, v lese, ktorý je na pozemku domu stretne Laurel Tamaniho, chlapca, ktorý jej je zvláštnym, príťažlivým spôsobom povedomí a ktorí (ako sa ukáže), je vílí chlapec a vôbec ho neprekvapí, keď pod Laureliným tričkom zahliadne poskladané a skryté lupene kvetu. Prečo? Pretože aj ona je víla. S kvetom na chrbte.
 A musí ochrániť pozemok ich starého domu na ktorom víli žijú za každú cenu. Aj za cenu, že by azda mohla prísť o život. Alebo Tam. Alebo David.

 BestFriend4Ever: Eeee
Ako by som to... Pozri Laurel, si fakt super a tak. A to že si víla- hlboko sa skláňam, to je fakt husté, ale aj tak. Nemôžeš sa stále dokola ospravedlňovať. Viem že si slušná a tak a ver mi, oceňujem to, ale ak budeš stále také chudiatko, ktoré so sebou nechá zametať, Ďaleko to asi nedotiahneš. Je síce pravda, že si dostatočne pekná, aby ťa bez väčších problémov obsadili j Jonnymu Deppovi do nejakého trháku, ale je to to čo chceš?!
A ešte jedna rada... nebozkávaj v jeden deň dvoch rôznych chlapcov. Viem, že ti pripadajú neskutočne príťažliví, ale... nerob to. Nie je to dobré. Ale, ak by na to jeden z nich prišiel, ľahko by sa mohlo stať, že by si už nepobozkala žiadneho z nich. Nuž, urob ako chceš. Keď sa trochu zmeníš, zavolaj, môžeme ísť do kina alebo na kávu.... alebo v tvojom prípade skôr na nejakú sladenú minerálku.

Plus:  A Highly Scientific Guide of  Appearance of Trolls
Vďaka tejto knihe by sa už nemalo stať, že by sme nespoznali trolla aj na sto honov. (Jedine, že by sme ho nespoznali.)
Trolly sú:
  • ·         Neporovnateľne silnejší ako ľudia
  • ·         Ich rany sa regenerujú oveľa rýchlejšie
  • ·         Ani náhodou nie sú symetrický a vraj „nepasujú“...
  • ·         Rôznofarebné oči
  • ·         Telo zložené zo živočíšnych buniek
  • ·         Čím sú odpudzujúcejší, tým sú hlúpejší



Plus: Spring Fairy, Summer Fairy, Autumn Fairy, Winter Fairy
Keď som bola malá, pozerala som TinkerBell a je jasné, že som si odtiaľ vzala do života jednu veľkú múdrosť. A to, že víly majú rôzne schopnosti. To je jasné.
Krídla mi túto nepopierateľnú skutočnosť len potvrdili. A k tomu som sa dozvedela Ďalší dôležitý fakt, ktorý vo výraznej miere obohatil život.
Každá víla má silu a moc podľa toho, v akom ročnom období sa narodila. Zimné sú najsilnejšie, a tie jarné... len také úbohučké stvorenia. A keďže ja som sa narodila vo februári, je možné, že jedného dňa zasadnem na vílí trón.
Len keby tu nebol ten malý háčik s tým, že nie som víla. Pche.

Plus: Being without heart, vains or blood
Aká je pravdepodobnosť, že šestnásť ročné dievča ešte nevie, že NEMÁ srdce?! Nulová? ZLE!!! Laurel je toho dôkazom. Očividne sa dá pohodlne a bez problémov žiť tak, že si „človek“ ani len nevšimne, že nemá žily, alebo krv... a čo tam po nejakom pulze či úderoch srdca. Silné búšenie srdca stačí predsa v knihách, načo mať aj vlastné. No nie?


 RelationshipStatus: nebolo tu už niečo také?...
Čítala som dvadsiatu druhú kapitolu z dvadsiatich piatich a stále som nepostrehla nijakú zápletku hodnú YA. Vlastne som nepostrehla žiadnu zápletku ak ňou len nechceme nazývať vyrašenie kvetu na dievčenskom chrbte a rozpor medzi citom a citom v otázke Davida a Tama. Ou a samozrejme tí trolovia. Takmer by som bola zabudla.
V skutočnosti som bola oveľa viac očarená obálkou ako samotným obsahom knihy. Niečo podobné (fajn, bez tých romanticko- vedeckých hrádok v Davidovej izbe) sme už zažili v Kronikách rodu Spiderwickovcov... takže, aj keď do YA pekný námet, predsa len to nie je nič nové.
Každopádne to bola pekná oddychovka, ktorú je možné skonzumovať do niekoľkých hodín prípadne dní. Prinesie zaujímavo- príjemný pocit, ale nejaké vysoko umelecké dojmy nečakajte.
Ale je tak love triangle, takže... za prečítanie to aspoň v tomto smere určite stojí

3 komentáre:

  1. veľmi zaujímavá recenzia a popravde vôbec netuším čo si mám o tejto knihe myslieť, ale rozhodne ma to pobavilo :D ale kvet na chrbte? wtf? a že nemá srdce ani žily? eh? no asi by som si to mala prečítať len pre tú srandu :D

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Veru, ale je kopa ľudí, ktorým sa tá kniha páči. FAkt. Dokonca bude sfilmovaná a v hlavnej úlohe s Miley Cyrus... neviem, či tým výberom herečky nezabili posledný klinec do truhly, ale tak nevadí...

    OdpovedaťOdstrániť
  3. hej to som už niekde čítala... no som zvedavá :D ešte do niektorej z chlapských úloh obsadia Biebera a bude to "dokonalé" :D :D :D

    OdpovedaťOdstrániť