štvrtok 18. júla 2013

Medzi nebom a morom by Karen Kingsburyová

http://www.christbook.sk/3337-3701-thickbox/medzi-nebom-a-morom-karen-kingsburyova.jpg
CoverDeal: vrstvy a vrstvy Zvolenska.
Deal: Cesta na miesto, kde to všetko začalo. Kde to všetko skončilo.
RelationshipStatus: Len číročíra pravda, ktorá sa niekedy nečíta až tak ľahko.

CoverDeal: vrstvy a vrstvy Zvolenska
Áno, pripúšťam, je to kniha, ktorej čitateľská základňa je postavená na ženskej časti populácie. To je jasné. Navyše to zrejme nebudú „tínky“, ani aktuálne top faninky distopických románov s obálkami, ktoré vyhrávajú jedu výtvarnú súťaž za druhou. Z toho vyplýva, že tomu bude zodpovedať aj obálka.... Jasný motív nikdy nič nepokazí... aspoň tak by to malo byť. Ako ste si už všimli, vždy hodnotím obálku knihy podľa toho, či by som sa s ňou v električke hrdila, alebo či by som ju radšej zawrappovala do šiestich vrstiev Zvolenska. A aj keď mi to trhá srdce, táto kniha spadá skôr do druhej kategórie. Azda by som ju nehodnotila šiestimi vrstvami Zvolenska, ale jedna by tam bola. Smutné je, že ani je kvôli prednej cover (ktorá nie je až taká strašne strašná, napriek tomu, že fotomontáž dvojice na piesku akosi nevyšla), ale kvôli zadnej strane.
http://www.kumran.sk/images/mnam_zadna.jpg
Fakt. Poviem vám úprimne, rada si čítam zadné strany kníh, rada zisťujem základné info o autoroch na ktoré sú tak hrdý, že i ich vycapia na obálku knihy, rada čítam recenzie čo sú na obálke.... a teraz nič. Len BIG FACE. Áno je krásna, pani spisovateľka, ale... bolo nutné ju dať na celú zadnú stranu? Takže vlastne by som nemusela zawrappvať celú knihu, ale len jej zadnú obálku... a bolo by.

Deal: Cesta na miesto, kde to všetko začalo. Kde to všetko skončilo.
Boli raz dvaja zamilovaní stredoškoláci, ktorí si boli stopercentne istí, že sa jedného- nie tak vzdialeného dňa vezmú, budú mať rodinu a ich život bude ružovejší ako rozprávka o Šípovej Ruženke. Boli to statoční kresťania z dobrého prostredia, nikdy nerobili nič zlé a boli presvedčení, že oni sa do problémov dostať nemôžu... až kým ich nezačala lákať veľmi, veľmi romantická, opustená časť pláže, kde na nich nikto nedovidel a kde mohli tráviť spolu toľko času koľko chceli... a kde sa ich vzťah začal veľmi pomaly a nenápadne rozpadať bez toho, že by si to uvedomili. Napriek tomu, že si boli bližšie ako kedykoľvek predtým, zároveň si boli tak cudzí... Lenže veci sa skomplikovali ešte viac a bolo treba ich riešiť. „Najlepšie“ tak, aby o tom nik nevedel, a aby to nenarušilo ich dokonale naplánovanú budúcnosť. Ale aj „keď sa problém vyriešil“ veci už nemohli byť tak ako predtým. A odrazu bol koniec. Bez jediného slova.
Mal sa ženiť. Mal dokonalý život, dokonalú prácu a dokonalú snúbenicu, ktorá o jeho minulosti nevedela nič. Nepýtala sa. Lenže ako sa blížila svadba, jeho srdce kričalo stále viac. Minulosť nebola uzavretá. Ak chce začať niečo nové, musí uzavrieť staré. Musí ísť na miesto, kde to všetko začalo, kde to všetko skončilo, povedať čo kričí jeho srdce, byť úprimný k sebe aj k ostatným.... Byť mužom.

RelationshipStatus: Len číročíra pravda, ktorá sa niekedy nečíta až tak ľahko.
Hej, táto kniha vlastne nie je nová ničím. Neprináša nič, čo by tu už nebolo. Nehovorí jazykom, ktorý by sme nepoznali, ktorý by v nás vyplavoval skryté tajomstvá, ako to robia iné knihy. Nie sú v nej nijaké veľké zvraty... popravde od prvej strany viete ako kniha skončí.... Ale o tom to nie je. Nie je dôležité či viete ako skončí, či prináša niečo nové, aký jazyk používa. Ide o to, že táto kniha oslobodzuje. A verte mi cítila som to. Bez ohľadu na to, aká žena číta túto knihu, bez ohľadu na to, čo vo svojom živote prežila, akú má minulosť, táto kniha otvára dvere do budúcnosti, do odpustenia, do oslobodenia. Ťažko v nej nájdete nejaké podprahové útočenie na ženy, ktoré podľahli svojmu strachu a vydali sa cestou jednoduchého riešenia. Nijaké odsúdenie. A o tom to je. Je to kniha, ktorá ponúka lásku... nie románovú, presladenú... ale čistú, pravdivú odpúšťajúcu, nahú lásku, pred ktorou stojíte v úprimnosti.
Nečakajte nijaké slaďárny Jane Austinovej, ani fešákov Francine Riversovej. Len číročíru pravdu, ktorá sa niekedy nečíta až tak ľahko.

Ale cez leto je na to vhodný čas... Najmä cez toto špeciálne leto.



Ak si chcete knihu objednať kuknite sem: Kumran